Proteïnedieet

Proteïnedieet

Gezonde en gevarieerde voeding

Het proteïnedieet (of eiwitrijk dieet) bestaat uit verschillende fasen waarbij geleidelijk opgebouwd wordt naar een gezond eetpatroon. De voorkeur blijft een gezonde en gevarieerde voeding maar afhankelijk van de patiënt kan het nuttig zijn om op te starten met een proteïnedieet.

Wat zijn de voordelen van het dieet?

  • Snel en efficiënt : vrouw >6kg/maand man >10kg/maand
  • Geen honger en snoepdrang
  • Behoud van spiermassa
  • Duidelijk
  • Op lange termijn effect door een goede begeleiding een gezonde voedingsgewoonte aangeleerd
Hoe verloopt het dieet

Hoe verloopt het dieet?

De verschillende fasen

Bij een eerste gesprek wordt gekeken of u in aanmerking komt voor het dieet en hoeveel gewicht u wilt of moet afvallen. Aan de hand van een berekening bepaald de diëtist hoeveel eiwitten je lichaam nodig heeft om op een gezonde en verantwoorde manier gewicht te verliezen. Het is belangrijk dat je deze hoeveelheid eiwitten dagelijks gaat opnemen voor behoud van spiermassa en het jojo-effect te voorkomen.

Bij de opstart van het dieet wordt er vooral gewerkt met eiwitrijke vervangmaaltijden of proteïnesupplementen en groenten. Koolhydraten (fruit, brood, pasta, rijst, aardappelen, suiker, frisdrank, koekjes, …) zijn in deze fase verboden. Door het schrappen van koolhydraten uit onze voeding gaat ons lichaam in ketose; dit wil zeggen dat de vetreserves aangesproken worden en het lichaam vet gaat verbranden. Dit treedt op 2 of 3 dagen na de opstart en zorgt er voor dat het hongergevoel gaat verdwijnen en men zich fitter gaat voelen.

In de volgende fasen worden geleidelijk aan de koolhydraten terug ingevoerd om uiteindelijk terug tot een gezonde en gevarieerde voeding te komen zonder gebruik van proteïne- en/of andere supplementen.

Wanneer het dieet afgerond is het, is het belangrijk om je nieuwe aangeleerde gezonde voedingsgewoontes aan te houden. Om het jojo-effect te voorkomen is het noodzakelijk dat je blijft bewegen en regelmatig bij de diëtist op gewichtscontrole blijft komen.